Friday, 10 August 2012

KEPALA EDITOR ZINE.

Inspirasi nak buat catitan ni tercetus apabila zine MOSH berjaya rilis sampai issue yang ke-15. Satu pencapaian yang membanggakan untuk scene zine tempatan, dimana kebanyakan zine tak tahan lama. Kadang-kadang tu aku mari terfikir jugak apa yang ada dalam kepala hotak berjambul seseorang editor zine ni dalam memproses sesuatu issue zine mereka. Ini yang pemikiran dangkal aku rumuskan:.
Issue #1 dan #2- Masa ni memang tengah semangat gila. Unta kat padang pasir pun takde semangat macam ni. Kalo yang masih bersekolah, mesti di tingkatan 4. Time ni ada yang nak buat zine pasal nak menarik perhatian Anuar Zain-look alike yang ada dalam scene. Ataupun nak cari awek, awek suka berbalakkan seseorang yang somebody dalam scene ni:). Ataupun pasal takde band (lagi).
Issue#3 dan #4- Sambung balik lepas habis PLKN. Semangat kembali semula pasal jumpa kawan-kawan lama dan baru balik dari tengok Battle Of Disarm tempoh hari. Kena pulok sekarangni tengah takde kerja.
Issue#5 dan #6- Kepala tengah serabut time ni. Rasa nak berhenti je buat zine. Sibuk dengan kerja. Sambung study. Awek/balak pula tengah buat hal. Duit dah banyak habis pasal buat zine, takde pulangan kewangan langsung. Lagilah serabut.
Issue#6 hingga #10- Tak wujud, zine dah mampos masa ni. Alasan:.busy with life, atau kurang feedback dari scene.
Maka tamatlah riwayat seorang editor zine. Tapi dalam ramai-ramai tu, ada jugak yang dapat meriliskan zine sehinggga lebih daripada sepuluh issue. Orang-orang macam ni, mengigau pun pasal zine, tak percaya? Try tanya bini Nizang Mosh:) kalo brani r. Aku angkat topi kepada orang-orang macam ni, salutant.
Disclaimer:.Penulisan ni jauh sekali untuk mengutuk sesiapa. Usaha anda untuk menghasilkan zine tu, saya hargai. Penghasilan zine bukanlah satu kerja yang mudah, dan juga tidaklah terlalu susah, pokoknya rajin dengan malas je:). Kadang-kadang tu perut yang lapar di bulan puasa ni membuatkan aku menulis aje apa yang melintasi otak kiri. See you at the next zine fest.

No comments:

Post a Comment